Tips och trix som hjälper dig att skapa den bästa upplevelsen för dina gäster. Här hittar du allt från drinkrecept till hur du gör när du råkat spilla vin över en gäst.

Vin till pizza

Pizza och vin är kanske vår tids mest mångfasetterad mat- och dryckeskombination och är idag en mycket uppskattad bjud-middag – speciellt om vi lyckas väl med att matcha vinerna med maten. Vilket vin som passar till din pizza kommer såklart bero på vad du väljer att ha för toppings, men här kommer några små tips som du kanske kan ha nytta av när du väljer ditt pizzavin.

Margherita är den mest klassiska av pizzor och består av bröd, tomatsås, mozzarella, parmesan och basilika. Vissa kan tycka att det är den tråkigaste pizzan på menyn, medan andra anser att det är den enda pizzan värd att äta och att det är just Margheritan som avslöjar pizzaiolons kunskaper – här finns inga andra smaker än de bra råvaror att gömma sig bakom. En klassisk och elegant pizza kräver ett klassiskt och elegant vin, kanske ett elegantare vin ifrån Toscana eller ett lättare vin från Venetien. Tänk bara på att undvika för kraftiga och tanninrika viner till tomatbaserade pizzor eftersom att tanninerna i kombination med den syrliga tomatsåsen kan ge en oangenäm metallsmak.

Robust och mer smakrik pizza, kanske med charkuterier så som salami, smakrik skinka eller salsiccia passar bättre med ett fylligare och rundare vin ifrån Maremma i Toscana, förslagsvis ifrån vingården Tenuta Sassoregale som med sina balanserade tanniner får maten att upplevas mindre kryddstark.

Vit pizza med mjukare smakbild passar bra med ett lättare och mjukare vitt vin, så som en lite rundare Savugnion Blanc. medan en vit pizza med kraftigare smaker så som fler sorters ostar eller tryffel kräver ett mer fylligt vin – kanske ett karaktärsfullt vin på druvan Merlot.


Vin i baren

För att optimera din försäljning av vin i baren kan det vara klokt att ha tre sorters vin att erbjuda. Ett för brett sortiment kommer att ta upp gästens och personalens tid och ett för smalt sortiment kan göra att du går miste om chansen att erbjuda en gäst ett lite mer exklusivt vin.

Prissätt vinerna utifrån vilket du vill sälja mest av. Vill du sälja mer av det dyraste av de tre alternativen, bör prisskillnaden mellan medium och det dyraste vinet vara mindre än mellan medium och det billigaste. Vill du däremot sälja mest av det som ligger i mitten, bör skillnaden mellan det billigaste och det i mitten, vara mindre än prisskillnaden upp till det dyraste.

Här kan det vara klokt att investera lite jobb i att få alla i baren att kunna nämna något om varje sorts vin, inte minst det du vill sälja mest av.


Rödvinsfläckar?

Det händer inte ofta, men då och då händer något som gör att någon gäst får ett glas spillt över sig. Vissa gäster tar det helt ok, andra blir både arga och ledsna. Är det dessutom rödvin i glaset så gör det sällan saken bättre. Här kommer några tips på hur du gör för att försöka rädda situationen:

Var snabb med att ta på dig misstaget, om det nu var du som spillde. Att skylla ifrån sig gör bara gästen mer frustrerad.

Ersätt snabbt det uttippade glaset med ett nytt och fråga om det finns något mer du kan göra innan du hämtar rengöringsprodukter.

Hämta en ren skål med vatten, en ren handduk samt salt. Badda fläcken med vatten och strö sedan på salt. Gnugga sedan med en ny våt handduk. Glöm inte att fråga gästen som äger det nedspillda plagget om lov, det kan vara av något ömtåligt material som gästen själv vill rengöra.

Våtservetter kan få bort de mest envisa fläckarna. Ha gärna många småpaket som du kan ge gästen att ta med sig.

Ha alltid neutralt färgade och omönstrade filtar nära tillhands. Dessa kan du erbjuda gästen att ha omkring sig medan en jacka ligger och drar sig med salt på den våta fläcken. Var generös med att ge bort filten om gästen kan dölja fläcken med filten, för att kunna fortsätta njuta av sin kväll.

Låt någon annan än den medarbetare som spillde, ta dialogen med gästen. Den medarbetare som precis gjort kanske sitt livs värsta misstag kan tycka att det här är minst lika jobbigt som den drabbade gästen. Skicka därför fram en annan medarbetare att ta hand om situationen, för att inte den som orsakat olyckan ska behöva skämmas eller bli utskälld. En annan individ som kommer för att rädda situationen kan istället lugna ner gästen och hantera situationen på ett mycket mer rationellt och neutralt sätt. Det här är för både medarbetarens och gästens skull och kan tillämpas även när till exempel ett glas eller en tallrik tappas i backen ute i matsalen.


Drinkar med prosecco

Inget känns så lyxigt som att få in en välblandad cocktail med någon form av mousserande vin.
Här kommer några recept på proseccodrinkar som vi varmt rekommenderar.

Negroni Sbagliato

3 cl söt vermouth
3 cl Campari
10 cl prosecco

Servera i ett glas fyllt med is. Garnera med en apelsinklyfta.


Italian 75

3 cl gin
2 cl citronjuice
2 cl sockerlag
10 cl prosecco

Skaka gin, citron och socker med is. Sila upp i ett champagneglas och fyll upp med prosecco.


Hugo med fläder

2 cl citronjuice
2 cl st fäderliqör
10 cl prosecco

Fyll ett glas med is och häll ingredienser rör om och garnera med en kvist mynta.


Limonchello spritz

5 cl Limonchello
5 cl sodavatten
10 cl prosecco

Häll allt i ett rödvinsglas fyllt med is. Garnera med blandad citrus och en myntakvist.